Entrate       Enter

 

 NUJNO POTREBNE MAŠČOBE

V NAŠI PREHRANI

Rosa Mosqueta ( skriti zaklad )

Rosa Mosqueta ( Rosa Agffinis Rubiginosa ) je divji grm , ki je podoben šipku  in raste v centralnem delu Čila v toplem deževnem podnebju. Bodice ima na vejah in pecljih, cvetovi so beli ali roza. Cveti med oktobrom in decembrom nato naredi rdeče plodove, ki so znotraj polni semen. Plod je užiten in se v glavnem uporablja za izdelovanje marmelad, listi in cvetni listi se uporabljajo za pripravo kopeli in oblog, ki imajo osvežilni in astringentni učinek.    

Bogastvo  te rastline je v semenih iz katerih pridobijo dragoceno olje , ki vsebuje veliko količino  in  uravnoteženo razmerje obeh esencialnih maščobnih kislin , 45 % Omega 6 in 35 % Omega 3 , ki jih ščiti množica spremljajočih antioksidantov: tokoferoli,  karotenoidi in številni fitosteroli. Maščobne kisline so sestavni del membran celic in predhodniki  prostaglandinov ( podobni hormonom in aktivirajo regeneracijo membran ). Dragocene sestavine Rose Mosquette pomagajo obdržati funkcionalnost celic in obrambnih mehanizmov, ki koristijo regeneraciji tkiv.

Pomaga pri estetskih tretmajih kot so :

brazgotine

keloidi

strije

prezgodnje staranje kožnega tkiva

glajenje izraznih gub

starostne pege

opekline

poškodbe zaradi izpostavljanja soncu

 

Zlati kariite , rumeni karate (Pentadesma butyracea)

 

Kpangan ( izgovori se “ pa-nya” je olje, ki ga iztisnejo iz semen Pentadesma butyracea. To je drevo, ki  raste  ob rekah Zahodne Afrike.

V ZDA ga prodajajo kot zlato shea maslo. Pri sobni temperaturi je trdnejše od karitejevega masla, ima poseben vonj in gladko strukturo. Kpangnan navadno shea maslo se razlikujeta po vsebini insaponifikantov , še posebej pa po frakciji sterolov. Shea maslo vsebuje v glavnem spinasterol in stigmasterol. Kpangan pa ima edinstveno sestavo, saj vsebuje večino stigmasterola, oziroma  je njegova glavna sestavina  stigmasterol  (44,7 %), kar je v naravi zelo redek pojav. Uporablja se v milih, losjonih, kremah podobno kot kokosovo in kakavovo maslo, karitejevo maslo . Odlikuje se po izredno gladki strukturi in je zato zelo priljubljen v kremah. Zadnje raziskave kažejo na njegove protivnetne , nekatere raziskave stigmasterola pa kažejo na zaščitne učinke pred rakom na jajčnikih. Izdelovalci losjonov ga uporabljao za doseganje gladke strukture.

Vir : Dencausse et al. 1995. Comparaison des compositions lipidiques des beurres de pentadesma et de karite. Oleagineux Corps gras Lipides 2:143-147.


Copaiba ( Copaifera officinalis ) STYRAX BENZOIN EXTRACT

Benzoin je imel različna imena. V starih zapisih je bil imenovan Gum Benjamin, Virgin Milk ali samo Balzam. V bistvu benzoin ni olje , ampak smola , ki jo dobijo iz lubja drevesa, podobno kot lateks, V kozmetični industriji se uporablja že tisočletja , benzoin ima znaten pomirjevalen učinek, zato ga ne priporočajo pred vožnjo ali delom, ki rabi pozornost.

Na reki Rio Solimoes v severno zahodni Amazonki , avtohtona plemena uporabljajo smolo copaibe topično ( zunanje )  kot zdravilo za rane, za ustavitev krvavitve, za kožne rane in psoriazo in za zdravljenje gonorje. Zdravilci in "curanderosi" v Amazoniji danes uporabljajo copaiba smolo za vse vrste bolečin, za težave s kožo, za pike žuželk in za pomiritev vnetij. Eno samo drevo copaibe lahko da 40 l oljnate smole letno, kar predstavlja bogat vir surovine v deževnem pragozdu, še posebej zato, ker smolo obirajo ne da bi drevo uničili.

Biološke učinkovine v smoli Copaibe pripisujejo skupini rastlinskih kemičnih snovi imenovanih sesquiterpenes ( 50 % smole je lahko sesquiterpeneov ), diterpenom in terpenom.

Copaiba olje vsebuje občutno količino kaurenoic kisline, rastlinske kemične snovi, ki je v laboratorijskih študijah pokazala protivnetne učinke, učinke na zniževanje pritiska in diuretične lastnosti ; medtem ko so se v vitro raziskavah  pokazale tudi protimikrobne lastnosti, sposobnost relaksacije mišic in citotoksične lastnosti. Copaiba je tudi rastlina poznana po največji količini kemične snovi  caryophyllene. Ta kemična snov je bila dokumentirana v študijah kot snov s protivnetnimi učinki. Mnogo aspektov njene tradicionalne uporabe pripisujejo tema dvema kemikalijama. Če bi radi izvedeli več o tej čudoviti rastlini iz deževnega gozda , si oglejte spletno stran Tropical Plant Database file on Copaiba.

 

Backhousia cytriodora ( Lemon myrtle)

Prvotni prebivalci Avstralije so dolgo uporabljali lemon myrtle tako v kuhinji kot za zdravljenje. Ima več citronske kisline kot limonina trava (lemongrass) in priznavajo ji tudi čistejšo in slajšo aromo. Esencialno olje lemon myrtle ima antimikrobne lastnosti , vendar  je nerazredčeno esencialno olje toksično za človeške celice. Razredčeno na 1 % ,za uporabo na koži, nima, oziroma ima lahko minimalne škodljive efekte. Ima močne antimikrobne učinke , zato je olje uporabno v zdravstvu, produktih za osebno higieno kot so mila , losjoni in šamponi.

 

Boraga

 

Boraga je ena  izmed redkih rastlin, ki vsebuje veliko GLA ( gama linolenske kisline ) in sicer je vsebuje celo več  ( olje ) kot svetlinovo olje. Na koži deluje tako, da povečuje prekrvavitev, uravnava delovanje žlez lojnic in tako pomaga pri izpuščajih, ekcemih in celo nevrodermitisih.  Je cenjena sestavina določenih visoko učinkovitih kozmetičnih izdelkov. Zanimivo je, da so pri masaži s tem oljem ugotovili, da se hiperaktivni otroci pomirijo.  Izboljša rapoloženje pri posameznikih, ki so nagnjeni k depresiji. GLA povečuje tvorbo prostaglandinov E 1, ki zmanjša lepljenje trombocitov in tako izboljša krvni pretok, prav zato lahko pomaga pri menstrualnih težavah in pri visokem krvnem tlaku.  GLA  deluje proti vnetno ( zmanjšuje bolečine pri artritisu in revmi ), znižuje vsebnost maščob v krvi, spodbuja presnovo in tako pomaga pri uravnavanju telesne teže.

Prostaglandini uravnavajo tudi možganske funkcije, zato uživanje boraginega olja pozitivno vpliva na naše razpoloženje, pomaga premagovati tesnobo in depresijo. Ker spodbuja delovanje centralnega živčevja, lahko z njim preženemo kronično utrujenost  in presežemo psihično in fizično  izčrpanost.

 

Arctium lappa, Arctium majus

Druga imena :    kencelj, kloš, repuh, repivec, turkey burseed ( angleško), Grosse Klette, Klettenwurzel, Kleberwurzel( nemško ), racine de bardane ( francosko )

Značilnosti : iz družine košarnic. Dvoletna rastlina, ki doseže 90 cm v višino. Raste  ob  robovih jarkov, rek in cest. Čas cvetenja julij-avgust. Najdemo jo po celotni Evropi, Severni Ameriki in Aziji.

Uporablja se korenina, včasih listi ( zunanji ) ali semena.

Aktivne učinkovine  : Inulin ( 25-45%), sluzi (  5-12%), flavonoidni glikocidi , grenki glikocidi, lactone ?, beta-sisterol, rastlinski hormoni, vitamin B2 , koencim Q 10, esencialna olja,železo, magnezij, krom,silikon, cink, natrij, kalij, tiamin, polyenes, tanini, kisline ( fenolna, tanične kisline, raznovrstne organske kisline ), maščobne kisline, škrobi,

Učinki :

  • obnavlja in čisti kožo ( abntiseptik)
  • čisti kri,tkivo in organe   ( čistilno delovanje )
  • stimulira izločanje  urina ( diuretik )
  • stimulira  transpiracijo
  • znižuje krvni sladkor ( antidiabetičen )
  • stimulira izločanje žolča
  • tonik za jetra in žolčnik
  • blažilno učinkuje na ledvice, črevesje in na limfni  sistem
  • deluje čistilno
  • protiglivično
  • preprečuje vnetja
  •  odvajalno
  • preprečuje nastanek nenormalnih tvorb ( novotvorb)
  •  ublaži bolečine  

          Uporaba :

          Pri težavah s kožo kot so akne, ekcemi, suha koža, psoriaza, prhljaj, dermatitis, srbeča

           koža, seborea ,kraste,   infekcije  s stafilokokom, turi, rane, izpuščaji, mozolji, zelo suha koža,        škrofuloza.

-         Protin, psoriaza, artritis

-         težave z ledvicami, zadrževanje tekočine v telesu, ledvični kamni ali kamni v mehurju in  cistitis 

-         težave z jetri in žolčnikom, nedelovanje jeter, kamni na žolčniku

-         lažji primeri diabetesa

-         visok krvni holesterol

-         sifilis, gonorea,

-         izpadanje las

-         prolaps ( zdrk)  maternice

-         abcesi

-         prebavne težave

-         glavoboli, oblivi vročine  

 

Stranski učinki :  stranskih učinkov ni

Toksičnost :  nestrupen

Kontraindikacije : naj se ne uporablja med nosečnostjo, ker  deluje stimulativno na maternico.

Pripombe :

Že pred stoletji , so uporabljali  repinčevo vino kot sredstvo za čiščenje organizma, kot sredstvo proti zaprtju  in kot sredstvo pri zastajanju energije.Topne sluzave vlaknine, ki so prisotne v korenini skrajšajo čas prehoda hrane skozi črevo, absorbirajo toksine iz črevesja , obnovijo črevesno floro in imajo blažilne učinke na mukozne membrane v črevesnem kanalu. Korenina se  v glavnem uporablja kot izvleček. Semena imajo podobne značilnosti, vendar se v glavnem uporabljajo kot tonik za ledvica. Polieni , ki so prisotni v  repincu ,se v koži pod vplivom ultravijolične svetlobe spremenijo v močne proti bakterijske in proti glivične snovi.

Inulin, ki je glavna sestavina repinca Je oligo-sadni ( fructo)  saharid. Organizmu daje moč in regulira nivo sladkorja v krvi. Poleg tega  pa inulin služi kot moderator za bela krvne celice , ki  igrajo pomembno vlogo v imunskem sistemu.

 

Hildegard Von Bingen -Repinec in mutacije celic

Že zelo zgodaj ( v srednjem veku ) je nemška  zeliščarka Hildegard von Bingen  uporabljala repinec kot zdravilo za maligne tumorje. Stoletja kasneje se je ta uporaba razširila v Rusijo, Kitajsko, Indijo in Ameriko. Od leta 1930 do 1950 je bil repinec  sestavina  v alternativni terapiji proti raku, ki jo je uporabljal Američan ( nekdanji  rudar )  Harry Hoxsley. Danes repinca ne najdemo več na listi zelišč , ki se najpogosteje uporabljajo za zdravljenje raka , vendar pa se proporoča  za več drugih namenov. Kljub temu pa je bila moč repinca v boju proti raku dokazana v številnih študijah .V članku  v Kemoterapiji ( 1970.15:250), G. Dombradi  označuje  kemično snov arctigenin , ki je ena izmed sestavin repinca kot  snov, ki preprečuje poskus rasti tumorjev. Študija K.Morita , objavljena v » Mutation Research" ( raziskava mutacij ) leta 1984, 129:1:25, dokazuje, da  repinec preprečuje mutacije v celicah izpostavljene  kemičnim snovem, ki le-te povzročajo.

 

Navadna kislica 

Botanično ime : Rumex acetosella

Sinonim :  Kisavec, ajdovec,  njivska trava (angleško ), Kleiner Ampfer ( nemško), oseille ( francosko ) .

Značilnosti : navadna kislica iz družine Dresnovk ., enoletnica,  ki zraste do 30 cm v višino, Ima ozke kopjaste  liste in zelene cvetove, ki lahko tudi pordečijo. Raste  na suhih tleh in travnikih povsod po svetu. Cveti  proti koncu pomladi.

Deli rastline, ki se uporabljajo :  listi

 

Aktivne učinkovine : vitamin A, vitamin B kompleks ,vitamini C, D, E, K, P in U , kalcij, klor, železo magnezij, natrij, žveplo, silicij, ter baker, jod,mangan in cink v sledovih. Karotenoidi ( 8-12 %, klorofil), organske kisline .

 

Tradicionalna uporaba :

-        proti driski  

-        proti vnetjem

-        obnovitev celic

-        čiščenje 

-        razstrupljanje 

-        odvajalno

-        žilna obolenja

Stranski učinki : do sedaj nepoznani

Toksičnost : neznana

Nasprotni učinki :  ne obstajajo

 

Opombe:

Navadna kislica se v glavnem uporablja kot čaj, lahko pa tudi surova, npr. v solati, vendar se ne sme uživati v veliki količini. Semena imajo razstrupljevalni učinek.

Zaradi prisotnosti kristalov oksalne kisline v svežih listih, ne smemo prekoračiti priporočene količine.

Zgodovinski arhivi ljudske medicine v Evropi kot tudi v ZDA  stalno omenjajo navadno kislico kot  rastlino proti raku. Že leta 1740  so uporabo te rastline v zdravilne namene  za zdravljenje rakavih bolnikov pravno sankcionirali ( kaznovali ). Kanadski Indijanci so  uporabljali kruh s sokom navadne kislice kot zdravilni obliž za tumorje. Rene Caisse je trdila, da je ta rastlina odgovorna za uničenje tumornih tkiv in drugih kroničnih ter degenerativnih motenj.

Zeleni pigment v listih, klorofil, pomaga prenašati  kisik do celic. To lahko prepreči poškodbe celic ( npr. poškodbe nastale kot posledica radioterapije in kemoterapije) in uniči klice.

 

Rdeči brest

 

Botanično ime : Ulmus rubra, Ulmus fulva, Ulmus ruba

Sinonimi :  brest, rdeči brest, indian elm( angleški izraz), Rot – Ulme ( German  )

Značilnosti : rdeči brest  je veličastno drevo,ki lahko zraste tudi do 18 m visoko.Je iz družine 

Ulmaceae, izvira iz  osrednje ter severne Amerike. Zunanja skorja je rjave barve, medtem ko je notranja zdravilna skorja belkasta.

 

Uporabni del rastline : notranja skorja

Aktivne učinkovine :

Sluzi ( iz polisaharidov ), vitamin A, vitamin B-kompleks, vitamin C,K in P, škrob in sladkor,  kalcij, magnezij ,krom, selen , železo v sledovih, fosfor, silikon, cink, gallic kislina, galaktoza, 3 Metril galaktoza, rhamnose, galacturonic acid,  Karbolna kislina ( tanin).

 

Tradicionalna uporaba :

  •     vzdražena sluznica  v grlu ,gallet*, v ustih, na ustnicah, v želodcu, črevesju ,sečnih poteh, žolču, pljučih ( kašljanje, bronhitis), v nožnici .
  •     infekcije in ulkusi sluznice želodca ( gastritis), črevesja ( kolitis), slepiča, požiralnika,danke, ulkusni kolitis ,   Crohnova bolezen
  •    prebavne težave, driska,  griža
  •    ledvični kamni, pesek
  •    poškodbe tkiva zaradi opeklin, ran ,operacij, itd( tudi zunanje poškodbe )
  •    slabost, izčrpanost
  •    težave s sklepi
  •    okrepitev mišic in tkiva

Stranski učinki :   nekateri ljudje so alergični na rdeči brest ( tree pollen ) * Toksičnost :  neznana

Kontraindikacije : Čeprav se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom , pa niso znane nikakršne komplikacije ob uporabi rdečega bresta med nosečnostjo.

 

Opombe :

Že zelo zgodaj, v 18 in 19 stoletju , je bila uporaba  notranje skorjo rdečega bresta  zelo razširjena zaradi širokega spektra aplikacije. Lubje bresta je bilo najpogostejše sredstvo za  lajšanje mnogih težav. Prvi narodi  živeči v Severni  Ameriki  so ga uporabljali za zdravljenje zgoraj omenjenih težav. Zaradi svoje velike prehrambene vrednosti, se lubje rdečega bresta uporablja pri pripravi dietetične hrane za oslabele in bolne ljudi.

Vlaknasta , sluzava  substanca se naravno tvori v rastlinah in jih najdemo tudi v njihovih sokovih. Zaradi tega  postane tudi izvleček iz rdečega bresta  sluzast, ko se ohladi.

 

Korenina rabarbare

 

Botanično ime : Rheum palmatum, Rheum officinale

Sinonimi : Turkish rhubarb root, Chinese rhubarb, rheum, rhubarb rhizone ali korenina, Rhabarberwarzel ( nemško ) racine de rhabarbe turque ( francosko ) . 

Značilnosti : spada v družino  dresnovk , raste na Kitajskem, Tibetu in v  južni Rusiji. Je velika rastlina , ki raste na bregovih rek v hribovitih predelih. Korenine so gomoljaste  in bogato razvejane . Listi so palmasto narezani , steblo pa je široko in mesnato.

 

Uporablja se njena korenina ( korenika )

Aktivne učinkovine :

vitamin A, vitamin B kompleks, vitamin C in P, kalcij, klor, ( chlorine ),jod, železo,magnezij, mangan, fosfor, cink, proste antrakinone ( emodin, aloe-emodin, rhein,krisofanol, physcion, antrakinonglikocidi ( 60 -70%), dianthroes ( do 30-40% vsebine hidroxyanthracenic ), smole, glukogalin, glikolna kislina, katehol,  epicatechin- gallate, tanini ( 5 - 10 %, biflavonoidi ( rutin), polifenoli, pektin, esencialna olja, škrob, oksalati bogati s kisikom.

 

Tradicionalna uporaba :

-zaprtje, črevesne težave, vnetje črevesja, driska, napihovanje, pomanjkanje apetita, težave z jetri in žolčem , hepatitis, za krepitev organizma, proti črevesnim zajedalcem, prebava  

Stranski učinki :

V majhnih količinah zapira, v  večjih količinah pa ima odvajalni učinek. Rabarabara  lahko povzroči bolj rumenkasto ali celo svetlo rdečo barvo urina.

Toksičnost:  listi so strupeni zato se nikoli ne uporablja sveža rastlina.

Kontraindikacije :  ne uporablja se med nosečnostjo ( lahko izzove menstruacijo ). Prav tako ni priporočljiva za tiste, ki imajo težave z putiko ali artritisom, težave z ledvicami , zgago ali kislino, hemoroidi ali med dojenjem( mleko postane grenko ). V primerih izrastkov na črevesju ( ileus), se rabarbara ne priporoča.

Nekateri ljudje so alergični na rabarbaro.

Pripombe :

Obstajajo trije tipi rabarbare od katerih  je ena turška ali kitajska . Izkazalo se je da ta rastlina učinkuje protitumorno v Sarcoma -37 v testih na živalih. Dolgotrajna uporaba rabarbare lahko vodi do zaprtja vode  in prekinitve ravnotežja eklektrolitov in do nevarnosti pomanjkanja kalija. Zaradi tega se običajno rabarbara priporoča za kratko obdobje. 

 

KELP ( rjava morska alga )

Botanično ime  :Laminaria digitata

Značilnosti : Laminaria digitata je iz  družine rjavih alg in je vrsta morskega plevela. Kelp je splošno ime za vse te rastline. Običajno ta plevel raste na skalah pod morsko gladino. Obstajajo različne vrste : Laminaria, Macrocystis, in Nereocystis. Laminario najdemo na obali Atlantika v Severni Ameriki.

Uporablja se cela rastlina

Aktivne učinkovine : minerali in minerali v sledovih, še posebej jod, natrij, kalij,fosfor, silikon, železo, baker, mangan, kalcij, brom, magnezij, žveplo, klor in cink. Poleg tega vsebuje še vitamine A,C, B2, B3, kolin, vitamin E, karotene, alginate, zeaxantin, vlaknine, maščobne kisline, saponine, ogljikovi hidrate ( alginin, manitol ), sluzi .

Tradicionalna uporaba:

  •      premajhna dejavnost ščitnice
  •      debelost ( kot posledica premajhne dejavnosti ščitnice )
  •      utrujenost, apatija, izčrpanost
  •      tuberkuloza, težave z jetri, sifilis ( 19 stoletje )
  •      menstrualni krči
  •      rak na jajčnikih
  •      rak prostate
  •      težave menopauze
  •      povečanje prostate in maternice
  •      artritis, reumatizem, glavoboli, težave s kožo
  •      arterioskleroza
  •      prebavne težave in zaprtost
  •      vnetje debelega črevesja
  •      v primeru radiacije ali kadar smo bili v kontaktu s težkimi kovinami
  •      krhki nohti, izguba las
  •      nenadni krči v nogah
  •      celulit  

Stranski učinki : lahko povzročijo povečan utrip in pospešijo delovanje ščitnice

Toksičnost : nepoznana

Kontraindikacije :  ne uporabljajte jih v primeru visokega pritiska

Pripombe : v 19 stoletju so predpisovali alge  zaradi visoke vsebnosti joda. Danes je pomanjkanje joda le še zgodovina. Organizem potrebuje le 150 mikrogramov joda dnevno. Kelp  lahko preprečuje bolezni srca. Študije so pokazale, da alge znižujejo holesterol in krvni pritisk. Alge so tudi bogat vir natrija, ki zvišuje krvni pritisk. Ljudje , ki so občutljivi na jod in tisti , ki trpijo za visokim krvnim pritiskom naj ne bi uporabljali velikih količin alg.

Kelp in mutacije celic

Prisotnost natrijevega alginata pomaga preprečevati organizmu, da bi absorbiral radioaktivni stroncij 90, ki je stranski produkt atomskih eksplozij in atomskega orožja.

*Stroncij  90 je strupena težka kovina, ki se skladišči v kosteh in ga povezujejo z levkemijo, kostnim rakom in Hodginsonovo boleznijo .Dodatki z alginati lahko zmanjšajo količino stroncija 90 do 83 %( The International Journal of Radiation Biology). Dodatki so učinkoviti le , če jih uporabljamo preventivno.

 

Botanično ime : Carduus benedictus, Cnicus benedictus

Sinonimi : Kordabendikta , blessed thistle, holy thistle ( angleško ), benediktenkraut ( nemško), herbe de chardon benit ( francosko).

Značilnosti : Benediktinka je enoletnica z sivkasto zelenimi  iglastimi listi. Zraste lahko do 40 cm v višino. Rumeni cvetovi so nekaj centimetrov dolgi.  Ta tistle ? je v sorodu z Cichoriaceae in raste v obalnih  predelih Mediterana, južne Amerike, južne Afrike . Jo pa tudi gojijo v farmacevtske namene. Cveti celo poletje  in ima grenak okus.

Deli rastline, ki se uporabljajo :  nadzemeljski del

Učinkovine :  grenčice ( cnicine ?, benedictine),flavonoidi, triterpeni,fitosteroli,lignoli ,tanini, sluzi, smole, vitamin B3, vitamin A, selen, kalcij, krom, esencialna olja.

Tradicionalna uporaba :

    • vročina, prehlad
    • putika,revmatizmi, artritis
    • vertigo, gluhost
    • hepatitis, težave z jetri in žolčem
    • glavoboli, migrene
    •  prebavne težave,zaprtje,driska
    • izguba apetita, anoreksija nervosa
    • želodčne in črevesne težave, hemeroidi
    • anemia, astma, slabost med nosečnostjo
    • nabiranje sluzi v pljučih
    • bolečine v križu

Stranski učinki :Terapeutska količina je varna.  Nekateri ljudje so alergični na kordobenedikto.   

Toksičnost . ni poznana

Kontraindikacije : se ne uporablja v nosečnosti

Pripombe : Shakespeare priporoča kordobenedikto v svojih igrah zaradi pomirjevalnega učinka

 

Črna detelja

Botanično ime : trifolium pratense, Trifolium

Sinonimi : Rotkkleebluten ( nemško ) , trefle rouge ( francosko )

Značilnosti : doma je v Evropi in severni Afriki in je v sorodu z Leguminosae. Je trajnica in njeni cvetovi imajo obliko žoge , njeni listi pa so v trojki. Črna detelja je eno najstarejših poznanih zelišč. Najdemo jo ob cestah, na travnikih in na poljih.

Čas cvetenja : maj- september

Uporabni  deli :  cvetne glavice 

Aktivne učinkovine : tanini, glikozidi, fenoli, flavonoidi(pratolenin ) , selen, esencialna olja, salicilati, Kofeinska  kislina , p-cumariczuur, kalcij, krom, mahnezij, tiamin ( vitamin B1), niacin ( vitamin B3), VITAMIN C, fosfor, baker.

 

Tradicionalna uporaba :

  •  pri  degenerativnih težavah, ki jih povzročajo nakopičeni toksini ( npr. protin)
  • težave s kožo kot so ekcem, akne, psoriaza, suha koža
  •  limfatične težave
  •  za okrevanje po bolezni
  •  oslovski kašelj, stiskanje v prsih, hripavost, vnetje mlečnih žlez
  • auto intoksikacija ( zastrupitev kot posledica nezadostnega odvajanja toksinov )
  • čistilne kure
  • artritis in artritične bolečine

Stranski učinki : niso poznani

Toksičnost : ne obstaja

Kontraindikacije :  ne obstajajo

Črna detelja in rak 

Črno deteljo poznajo po njenih učinkih proti raku v številnih kulturah že približno sto let . V 19. stoletjuje je skupina ameriških zdravnikov zapisala :" Brez dvoma upočasni rast karcinomatov."

Čeprav bi  mnogi sodobni zdravniki to zanikali, je bilo delovanje črne detelje proti raku dokazano v številnih člankih. Tudi Harry Hoxseyeva terapija proti raku je vsebovala črno deteljo. V reviji " Natural Products " je poudaril, da je 33 različnih kultur po vsem svetu uporabljalo črno deteljo v bitki proti raku. Raziskovalci Nacionalnega Inštituta proti raku ( NCI) so priznali črni detelji protirakave značilnosti, v glavnem zaradi prisotnosti daidzeina in genisteina. Poleg tega vsebuje tudi antioksidant tokoferol, ki je sestavina skupine vitamina E.

Ti rezultati pa še ne zagotavljajo, da je črna detelja najboljša rastlina proti raku, toda za tiste, ki imajo hormonsko vrsto raka ( jajčniki, prsi, maternica ) je uporaba te rastline lahko zelo koristna.

 

Olje Čajevega drevesa  (Tea tree oil  ) Melaleuca Alternifolia

 

Veliko rastlin je poznanih pod imenom » tea tree« (Čajevo drevo ) vključno z vrsto Melaleuca in Leptospermum. Vendar pa se tea tree olje ( TTO) ali olje čajevega drevesa, lahko proizvaja iz majhnega števila rastlin, v glavnem iz Melaleuca alternifolie. Druga olja lahko imajo tudi proti mikrobno aktivnost , vendar jih je bilo le malo tako intenzivno raziskanih kot TTO.

Mednarodni standardi za TTO ne določajo iz katere vrste Melaleuce mora biti proizvedeno olje, določajo pa 14 sestavin od skupnih 100, ki setavljajo TTO. Večina TTO olja je proizvedenega iz Melaleuce alternifolie, ki raste na plantažah , druge vrste iz katerih pridobijo ustrezno olje so še M. dissitiflora in M Linarifolia.

vir:

http://www.tto.bcs.uwa.edu.au/TTO_home/faq

 

Aborigen  olje (kot ga nekateri imenujejo po avstralskih domorodcih ) je doma  v Avstraliji in  Aborigeni ga že od nekdaj uporabljajo kot zdravilo za vse bolezni. Uporabljajo ga za vse tropske infekcije in bolezni. V Avstraliji ima svoje mesto v vsaki družinski lekarni, še posebej v družinah z majhnimi otroki. Ima izredne lastnosti celjenja ran in antiseptične lastnosti. Poleg tega krepi tudi odpornost.

Je eno izmed maloštevilnih olj, ki ima poleg antvirusnih in protimikrobnih učinkov tudi protiglivične učinke. 

Tea tree olje je eno izmed učinkovitih olj proti glivicam.

Najbolj razširjene glivične infekcije so :  

Ringworm ( tinea ) - glivične infekcije na rokah, lasišču...

Athlet's foot (tinea pedis )  glivična infekcija na stopalu ( prsti, noht)

Candida albicans.

 

V tropikih je največ bakterij, virusov, glivic, prav tako pa tam najdemo tudi največ zdravilnih rastlin. Rane, ki se tu hitro okužijo z bakterijami, zdravijo in zaščitijo z oljem čajevca. Čeprav se olje redko uporablja oralno, pa lahko v blagih koncentracijah ustavi notranje bakterijske okužbe črevesja, želodca, urinarnih poti . V tropikih se uporablja tudi kot zaščita pred mikrobi, ki povzročajo tropsko vročico-malarijo.

TTO  ( Melaleuca alternifolia) za ozebline

TTO je učinkovito sredstvo za zdravljenje ozeblin. Ob prvih znakih, preden se pojavijo mehurji, se olje čajevca nanese direktno na ozeblino.

TTO ( Melaleuca alternifolia) za prehlade in gripo

TTO je dragoceno za prehlade, gripe in infekcijske bolezni pri otrocih. Za najboljše rezultate so ga uporabljali v kopelih ob prvih znakih prehlada. Prvi znak, da deluje, je pojav močnega znojenja, kar ustavi napredovanje influence. V najslabšem primeru pa omili obolenje in pomaga preprečiti nastanek sekundarne infekcije( komplikacij). Za razliko od zdravil, ki potlačijo infekcijo, se TTO bori proti infekciji.

Oralna uporaba ni priporočljiva, ker še niso ugotovili količine pri kateri je TTO toksičen.  

 

Gornje informacije niso namenjene zdravljenju ali preprečevanju bolezni, zato se v primeru zdravstvenih težav vedno posvetujte s svojim zdravnikom.